Barszcz ukraiński i nie tylko – kilka słów o kuchni z Ukrainy

Barszcz ukraiński i nie tylko - kilka słów o kuchni z Ukrainy

Ukraina to kraina obfitująca w wiele różnorodnych, świeżych składników, z których można przygotować smaczne dania. Z Ukrainy pochodzą dorodne ziarna złocistej pszenicy, z której wypiekane są chrupiące, pyszne chleby. Dlatego podstawę w kuchni ukraińskiej stanowią rozmaite potrawy z mąki i kaszy. Dla każdego Ukraińca takim znakomitym daniem, typowym dla Ukrainy, jest tzw. korowaj.

Korowaj weselny – rarytas dla Ukraińców

Korowaj ukraiński to tradycyjny, weselny kołacz, upieczony z mąki pszennej lub żytniej. Ukraina słynie z różnych kołaczy, a weselny korowaj to okazały bochenek chleba udekorowany różnymi formami z ciasta, m.in. motywami kwiatowymi, rozetami, słońcem i księżycami. To, co najważniejsze podczas wypieków tego tradycyjnego placka, to wysoka jakość mąki oraz fakt, że przy jego wypieku są obecne wyłącznie kobiety. Zgodnie z ludową wiarą Ukraińcy nie mają prawa przebywać w kuchni podczas pieczenia korowaja.

Klasyczny barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to najbardziej znana w Polsce zupa, która pochodzi z Ukrainy. Jako danie narodowe Ukraińcy gotują barszcz z burakami, kapustą, warzywami oraz sporą ilością śmietany, dodaną jako kleks na środku talerza.

Niektórzy Ukraińcy dodają do barszczu również fasolę, która nieco zmienia jego smak. Taki barszcz prosto z Ukrainy z fasolą to tzw. „barszcz czernihowski”. Oprócz niego w kuchni każdego Ukraińca można spróbować barszczu zielonego przygotowanego ze szczawiu oraz barszczu na zimno, polecanego latem, zwłaszcza podczas upałów.

Kotlet po kijowsku i inne dania mięsne

Ukraina słynie także z pysznych i wspaniale przyrządzonych mięs, wśród których wyróżnienie należy się dla kotleta po kijowsku. To niemalże klasyczny kotlet de volaille, przygotowany z kurczaka, podawany z masełkiem, natomiast bez zielonych warzyw i sera. Kotlety z Ukrainy wyróżniają się chrupiącą panierką, delikatnym smakiem mięsa oraz soczystym smakiem.

Ukraińcy doceniają również inne dania mięsne. Najczęściej w ich kuchni znajdziemy wołowinę, wieprzowinę i baraninę oraz ryby. Inne typowe dania mięsne, które pochodzą z Ukrainy, to gęsty gulasz wołowy podawany z ziemniakami i groszkiem zwany żarke oraz równie gęsta zupa czanachy. Zupa również przypomina trochę gulaszową i składa się z kilku rodzajów mięsa oraz fasoli i innych warzyw.

Kolejne tradycyjne danie rodem z Ukrainy to kruczenyky – zawijane zrazy wieprzowe z dodatkiem kapusty i boczku, podawane z sosem przygotowanym z jarzyn.

Niejedna kucharka z Ukrainy może pochwalić się swoim popisowym daniem: to ukraińskie gołąbki. Dobrej jakości mięso połączone z soczystymi liśćmi kapusty najlepiej smakuje po kilku godzinach gotowania. To danie należy do klasyki kulinarnej w kuchni Ukraińców.

Bliny z Ukrainy

Bliny dla Ukrainy są tym, czym spaghetti dla Włochów. Bliny to pyszne, pulchne placki przygotowywane na zaczynie drożdżowym. Ukraińcy nazywają je także młynci.

Bliny z Ukrainy przypominają naleśniki. Serwuje się je z różnymi dodatkami: najczęściej po domowemu z roztopionym masłem, gęstą śmietaną, albo w wersji ekskluzywnej z kawiorem lub kawałkami ryby. Niektórzy Ukraińcy lubią bliny także z mięsem, a w części rodzin przygotowuje się je też na słodko.

Pierogi z kwaśną śmietaną i placki ziemniaczane

Kucharki z Ukrainy lepią pierogi wypełnione farszem mięsnym albo serem, a także kaszą gryczaną czy owocami. Ukraińcy uwielbiają pierogi suto okraszone skwarkami albo polane gęstą śmietaną. Okazuje się, że dobrze znane u nas ruskie pierogi tak naprawdę pochodzą z Ukrainy. Nie ma Ukraińca, który nie doceniłby smaku ciasta nadziewanego twarogiem, wiśniami lub ziemniakami. Tak zwane warenyky, pierożki gotowane we wrzątku, królują na Ukrainie, podobnie jak pielmieni. Pielmieni to pierogi gotowane w osolonej wodzie. Tradycyjnie przyrządzane są z posiekanej wołowiny z cebulą, doprawione solą i pieprzem, podawane z kwaśną śmietaną. To jedno z najlepszych dań, których nie zabraknie w kuchni każdego Ukraińca.

Smak domowych pierogów podawanych jako pikantne, kwaśne lub słodkie danie jest dla wielu Ukraińców najpiękniejszym wspomnieniem kulinarnym. Wśród wielu domowych potraw z Ukrainy na uwagę zasługują dania przygotowane z ziemniaków – m.in. chrupiące placki ziemniaczane, dobrze znane na Polesiu. Te placki również najlepiej smakują ze śmietaną. Z ziemniaków Ukraińcy przygotowują także deruny, czyli placki zazwyczaj na ostro.

Ukraina – zup kraina

Dla zwykłego Ukraińca nie istnieje obiad bez zupy, a kuchnia Ukrainy jest znana ze smakowitych zup. A wśród nich obok barszczu można skosztować pysznej zupy ogórkowej. Równie niezapomnianą zupą z Ukrainy będzie kozacki przysmak: kapuśniak zaporoski. To strawa wojowników, a do takich można zaliczyć wielu Ukraińców. Juszka, czyli zupa o gęstej konsystencji ugotowana ze świeżej ryby albo mięsa i warzyw to kolejny przysmak mieszkańców Ukrainy. Może u nas też się przyjmie?